Czy paluszki są zdrową i wartościową przekąską?
Znamy i lubimy je wszyscy. Paluszki stanowią jedną z przekąsek, po które sięgamy najczęściej. Z czego się je produkuje i czy można stwierdzić, że są dobre dla naszego zdrowia? O tym opowiemy poniżej.
Krótka historia paluszków
Pierwotnie paluszki pochodzą najprawdopodobniej ze Stanów Zjednoczonych. Recepturę przyrządzania pieczonych paluszków z solą do Europy przywiózł Klaus Bahlsen, który wykorzystał ją do masowej produkcji w swojej niemieckiej fabryce. Gotowe przekąski pojawiły się na półkach sklepowych jeszcze w 1935 roku. Z czasem stały się popularne we wszystkich państwach Starego Kontynentu.
Z czego się przyrządza paluszki?
Do podstawowych składników wchodzących w skład paluszków zaliczają się mąka pszenna, tłuszcz roślinny, woda i drożdże. Wyrobione ciasto kształtuje się w cienkie ruloniki, cięte na odpowiedniej długości patyczki, które później kąpie się w ługu sodowym i piecze w 400 stopniach w piecu piekarskim.
Ile kalorii maja paluszki?
Paluszki należą do najbardziej kalorycznych przekąsek. 100 gramów produktu to zazwyczaj aż 400 kcal – wszystko zależy od dodatków, którymi są one obsypane.
Najnowsze komentarze